Blog

ноември 17, 2021

Как работи карбуратора

Въпреки че почти всички нови мотоциклети са с инжекцион, безброй мотоциклети с карбуратор (както и кросови мотоциклети, ATV и други) все още се използват днес. За много шофьори и новите техници на мотоциклети карбураторите са мистерия – но след като се вгледаме по-задълбочено, научаваме, че те са невероятно прости устройства.

Продължете да четете, за да научите всичко за често неразбраното устройство, разположено между въздушния филтър и главата на цилиндъра.

Какво е карбуратор за мотоциклет?

За да разберем по-добре, нека да обсъдим какво точно представлява карбураторът. Най-просто казано, мотоциклетният карбуратор или серия от множество карбуратори имат задачата да създадат горива смес от бензин и въздух, която захранва двигателя и създава мощност за задвижване на превозното средство напред. Карбураторите са актуализирани, модернизирани и подобрени през годините; обаче основната функция за смесване на гориво и въздух не се е променила.

Как работи карбураторът?

И така, какво прави карбураторът? Как работи? Първо, трябва да покрием основите:

Работата на карбуратора е да захранва двигател с вътрешно горене със смес въздух/гориво.

Карбураторите регулират потока на въздуха през главния им отвор, изтеглят горивото и сместа влиза в двигателя през всмукателния клапан.

Принципът/ефектът на Вентури (обсъден по-долу) е от решаващо значение за успешната работа.

Карбураторите се състоят от шибър, разпръсквач, емулционна тръба, иглен клапан, смукач, жигльор за празен ход, поплавък, вана (поплавкова камера), главен жигльор.

Предимства на карбуратора за мотоциклети

Прост, лесен за ремонти тип „Направи си сам“.

Обикновено не изискват компютър/софтуер за настройка, което ги прави ценни за състезания

Не изискват горивопроводи под налягане, за да работят

Предизвикателства с карбуратора

По-малко ефективен от инжекциона, особено когато двигателят е студен или при забавяне

Може да бъде придирчив, след като е стоял неизползван дълго време

Множество настройки на карбуратори с множество цилиндри трябва да бъдат правилно синхронизирани един с друг, за да работят правилно

Сега, след като покрихме основите, нека да разгледаме по-задълбочено как работят карбураторите.

Изненадващо, завъртането на дръжката за газта не контролира директно колко гориво влиза в двигателя. Дроселната клапа контролира колко въздух може да премине през карбуратора, а въздушният поток е това, което контролира колко гориво се подава в двигателя.

Принципът/ефектът на Вентури гласи, че когато въздухът преминава през ограничение на тръба (стесняване), скоростта на въздуха се увеличава и въздушното налягане намалява. Този спад на налягането на въздуха изтегля горивото нагоре и от ваната на карбуратора през серия от прецизно обработени струи и канали, в главата на цилиндъра.

КОЛИ И МОТОРИ ,
About admin

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *