Blog

април 14, 2022

Дървени играчки за деца и тяхната полза

 

Всеки родител внимателно избира играчки за своето дете. Те трябва да са безопасни, издръжливи и интересни, но и полезни за умственото и физическото му развитие.

Когато посетите магазина магазина се обърквате от изобилието  на детски играчки и не сте сигурни дали ще успеете да направите възможно най-подходящия избор.

Наистина, днес пазарът предлага изключително голямо разнообразие от забавни, образователни и високотехнологични играчки, но ако ни позволите, ще ви препоръчаме да обмислите покупката на дървени играчки.
Защо дървени играчки?

Природосъобразни са – Висококачествените играчки се изработват от FSC сертифицирана дървесина, което гарантира, че горите са защитени и ще бъдат там и когато вашето дете порасне и има свои деца.

Освен това, дървените играчки са много по-издръжливи от играчките от пластмаса, което означава, че много по-малко замърсяват природата. А когато дойде време да ги “пенсионирате”, вместо да се изхвърлят на сметищата дървените играчки могат се рециклират на 100% и материала се използва отново.

И още нещо. Тъй като се изработват от естествен, природен материал, те могат и да се компостират и да се използват за обогатяване на почвата.

Напълно безопасни са – Играчките от дърво са много по-безопасни от класическите пластмасови играчки, тъй като не съдържат химикали и токсини.

За направата им се използва единствено дървен материал, който е натурален, нетоксичен и антибактериален. Боите, които се използват за оцветяване на играчките също са 100% естествени и водна основа. Дори лепилата за тези играчки са сертифицирани като E0 (E – Zero). Този сертификат показва, че лепилото е възможно най-безопасното лепило да използване върху дърво.

Изключително издръжливи са – Играчките от пластмаса имат живот средно около шест месеца, след което обикновено се изхвърлят на сметището.

За разлика от тях, дървените играчки могат да се запазят здрави 5,10, 20, че и 50 години. Това на практика означава, че с играчките от дърво, които закупите днес на детето си могат да си играят и неговите деца, че и децата на неговите деца.

Сигурни сме, че и вие пазите някоя дървена играчка, с която майка ви си е играла като малка, така че ви е ясно колко издръжливи са дървените играчки.

Какви са ползите от играта с дървени играчки?
Насърчават играта с въображение

Една от основните ползи от играта с дървени играчки е, че насърчават детето ви да използва въображението си, за да играе.

Този тип играчки нямат електронни елементи, светлини, звуци или батерии, които да улесняват децата при игрите с тях. Това, че са опростени модели насърчава малките да използват своите умения за разсъждение и логическо мислене, за да решат сами как да играят с играчките.

Това не само спомага за развитието на въображението и креативността им, но и поддържа висок интерес към самата играчка в продължение на много години, тъй като тя не изпълнява само една функция и може да се адаптира към това, което детето пресъздава в съзнанието си.

Фактът, че детето ви може да си представя и пресъздава безкрайно много истории и ситуации с помощта на само една дървена играчка означава, че вниманието му може да се концентрира за дълго време върху един обект.
Стимулират сетивата на малките

Играчките от дърво имат естествени текстури и специфична миризма на дърво, които стимулират сетивата на детето, като го подканят да докосне, почувства и изследва цялата им повърхност.

Разнообразните форми и тегло на играчките пък помагат за усъвършенстването на координацията между ръцете и очите на вашето дете.

Подпомагат когнитивния растеж

Този вид играчки подпомагат и развиват когнитивното мислене на малките, подобрявайки техния мисловен процес, логиката и разсъждението.

Тъй като са в опростен вид и както споменахме при тях липсват батерии, светлини и звуци, които да помагат на децата да играят по определен начин, на малките се налага да открият сами причинно – следствената връзка по време на играта.

Така, докато вашето дете повдига, хваща, балансира, подрежда или категоризира дървените играчки се научва да прави логически заключения и развива разбиране за форма, обем, тегло и т. н.
Намаляват тревожността

Играта с дървени играчки може да намали тревожността и възбудата при малките деца. Изследванията показват, че децата си играят по-дълго и по-тихо с играчките от дърво, отколкото с модерните пластмасови играчки.

Според експертите това се дължи на факта, че дървените играчки са много по-малко разсейващи от играчките от пластмаса. Те нямат разсейващи елементи, които да разконцентрират децата, да ги възбуждат, изнервят и да намаляват интереса им от играта.
Подпомагат и развиват фината им моторика

Сред основните ползи от играта с дървени играчки е, че помагат на малките да развият двигателните си умения и по-специално фината моторика.

Докато децата си играят и се опитват да подредят дървените кубчета, конструктори или да бутат количката по пода, те укрепват мускулите си и подобряват фините си двигателни умения.
Насърчават и развиват социалното взаимодействие

Играта на компютърни игри може да бъде много увлекателна, но обикновено е самотна дейност, което не насърчава социалното взаимодействие и комуникацията между децата.

Дървените играчки, от своя страна помагат за култивирането на взаимодействие, комуникация, сътрудничество и синергия между малчуганите.

Казано по друг начин, играта с дървените играчки стимулира децата да общуват помежду си и да си взаимодействат по време на играта. Те не само се учат едно от друго, наблюдавайки как приятелчетата им си играят с играчките, но споделят своите идеи, изграждат взаимоотношения, научават се да слушат и уважават мнението на другите и развиват емпатия към хората около себе си.
Имат образователна стойност

Тъй като моделите на дървените играчки са опростени, за да играят с тях децата постепенно развиват умения за разсъждение, за решаване на проблеми и логическо мислене.

В хода на играта малките много по-лесно се научават на броят, да познават или изписват буквите или името си, да съпоставят и познават формите и развиват и обогатяват речниковия си запас.
Помагат за обогатяване уменията на малките

Пластмасовите играчки, които се предлагат с различни ефекти могат да бъдат твърде голям стимул за малките. Комбинацията от движение, мигащи светлини и звуци понякога предоставят на мъниците прекалено голям обем от информация, която им е трудно да обработят.

Вярно е, че с натискането на един бутон детето ви може да научи какви са причинно – следствените връзки, но по това начин губи възможността да развива мисленето и креативността си.

По-простите дървени играчки от своя страна позволяват на малките да развиват и усъвършенстват когнитивните си умения и умения за разрешаване на различни проблеми – нещо, което ще им бъде много полезно в бъдеще.

От къде да закупите дървени играчки?

Ако сме успели да ви убедим в ползите от играта с дървени играчки и обмисляте да зарадвате детето си с една или няколко такива играчки, ние ви поздравяваме за решението.

Единственото, за което ви молим да внимавате е от къде пазарувате. Нашият съвет е да се доверявате само на магазини с отлична репутация и да се спирате на дървени играчки от популярни и уважавани марки.

Да, знаем, че играчките от дърво се предлагат на малко по-високи цени, но е по-добре да платите малко повече за играчка от популярна марка, продуктите на която са с отлично качество, отколкото да закупите играчка на по-ниска цена, която не знаете къде е произведена.

Ако се затруднявате в избора на модел и марка играчка и искате да сте сигурни в качеството на детския артикул, който купувате за вашето дете, от Cutiess.bg сме насреща, за да ви помогнем със съвети, които ще улеснят избора ви на детски играчки от дърво. office@cutiess.bg

ДОМ И ГРАДИНА
About admin

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *